FIR-historik

En underbar brittsommarlördagsmorgon träffades ett tjugotal tappra ”grillers” utanför Bohus Fästnings murar. En helt ny typ av evenemang var äntligen nära att äga rum!
Lördagen den 7 september 2014 startade Fästning I Rök, mera känt som FIR!
Gusen, Zigge, Johnnie & Tomas från Växjö var de mest meriterade i gänget. Vi övriga ackompanjerade och drog vårt till stacken. Med oss hade vi ett par hundra kilo mat som vi bjöd på till i många fall intet anande fästningsbesökare på… En förklaring till besökarnas förvåning var att i princip ingen annonsering hade gjorts. Efter grillningen som var i modell kortbyxeväder kördes en aftergrill där vi alla bara andades ut och log – vilken grej – vi kör igen…gärna nästa helg…

Lyckan var total och vi fick en bekräftelse på att det vi tänkt oss fungerade – Första helgen i september är ”FIR-helgen”!

2015
Omvänt väder…regnskurarna avlöste varandra men alla, de tusentalet besökarna och de 70-talet ”grillers” bara log. Dagen var rejält förstärkt med ett antal utställare som erbjöd besökare och grillers sina varor. På borggårdscenen rockades det för fullt! Mitt under dagen tog maten i stort sett slut pga att vi hade fritt antal biljetter. Räddande änglar i form av Ove Feeser/Frölunda Lilla Saluhall & Gustav Ahlqvist/Lammet & Bonden fanns som tur var på plats och vi hjälptes åt att tömma deras kylar och kunde ”fixa biffen”

2016
Ja, vad säger man…över 2.000 personer på plats och 2,1 ton mat gick åt!
90-talet grillers & 20-talet utställare hade 35-40 personer i kö i stort sett hela dagen.
FIR har inte bara blivit stort – Det är störst!

Inramningen med ett bredare underhållningsprogram uppskattades av alla. Dagens utmaning var Kents/Chiliklubben chiliätartävling som samlade 400 besökare att kolla in de tjugo tävlande som pinade i sig några av världens starkaste chilifrukter…hua!

Vi som jobbar med att varje år under ideella former har som största utmaning att se till att det är glädjen som är det centrala för oss alla som är med och grillar, ställer ut och inte minst för besökarna. Vi vill inte bara att FIR skall vara störst, först osv utan roligast!

Väl mött i höst den 2 september 2017 – Grill on!